Donaties zijn welkom op
NL76 TRIO 0197 7725 52
tnv Stichting Luchttunnel, Haarlem

Vijf pluspunten van de FLIJover

De FLIJover (voorheen de Luchttunnel) is natuurlijk óók en vooral een brug die het Amsterdammers, en niet-Amsterdammers, mogelijk maakt het IJ vlot en comfortabel over te steken.

Maar deze brug is zo veel meer:

  • 1. beeldmerk
  • Amsterdam, ‘volwassen’ geworden aan de IJ-oevers, krijgt er een beeldmerk en visitekaartje bij dat te vergelijken is met de Golden Gate Bridge, de Tower Bridge en de Brooklyn Bridge. De FLIJover krijgt de moderne uitstraling van het Sydney Opera House en het Guggenheim Museum in Bilbao.
  • 2. bron van werkgelegenheid
  • De FLIJover is een toeristische attractie, een must voor een ieder die Europa ‘doet’. De inkomsten uit de bezoekende toeristen zorgen ervoor dat de brug zichzelf terugverdient terwijl de overtocht voor de ‘overstekers’ gratis blijft. Amsterdam krijgt er door de FLIJover tientallen banen bij. Uiteraard tijdens de bouw, maar ook na de voltooiing: schoonmakers, onderhoudsmonteurs, beveiligingsmensen, stewards, horecapersoneel etc.
  • 3. toonbeeld van daadkracht
  • De FLIJover is natuurlijk óók en vooral een brug die het Amsterdammers, en niet-Amsterdammers, mogelijk maakt het IJ vlot en comfortabel over te steken. Maar deze brug is zo veel meer:
  • 4. bron van trots
  • De FLIJover wordt een feest om te zien. De brug maakt dat er dag en nacht iets geweldigs is om naar te kijken als je langs de IJ-boulevard loopt, daar in de buurt woont, op het EYE-terras zit, of als je als passagier op een cruiseschip er onderdoor glijdt. Voor de Amsterdammers gaat er bovengronds iets spectaculairs gebeuren waardoor ze extra trots op hun stad worden.
  • 5. spreider van toeristen
  • De FLIJover is een nieuwe attractie die zorgt voor meer spreiding van de toeristen en voor ontlasting van het Centrum. Als toeristen dankzij de brug op een snelle en aangename manier van Noord naar het Centrum kunnen komen, dan kunnen de touringcars voortaan in Noord een plaats vinden.

De FLIJover

Amsterdam wordt verdeeld: door een schitterend water dat IJ heet.
Hoe mooi en belangrijk het ook is, het IJ zorgt ook voor ongemakken en frustraties. Nog altijd kunnen fietsers en voetgangers niet vlot het IJ oversteken. Bovendien lokt het IJ geen toeristen en dat is ook jammer voor Amsterdam-Noord. Waar steeds meer interessante dingen gebeuren.
Al bijna 200 jaar hebben mensen plannen gemaakt voor een brug over dat IJ nabij het centrum. Maar die is er nog steeds niet. Terwijl een brug zo voor de hand ligt en eigenlijk alleen maar voordelen heeft. En helemaal niet zo veel hoeft te kosten. En ook nog eens een icoon van de stad Amsterdam kan worden, een soort Eiffeltoren.

Het toerisme in Amsterdam snakt naar een nieuwe spectaculaire attractie, een beeldmerk en een nieuw 'visitekaartje'. Amsterdam staat dan eindelijk op de kaart; samen met San Francisco (Golden Gate Bridge), Parijs (Eiffel Toren), London (The Tower Bridge), Rotterdam (Erasmusbrug) en nog vele andere steden die al wel een groots beeldmerk hebben.