De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop zijn:
- Wat is de FLIJover?
De FLIJover is een brug over het IJ in Amsterdam die bestaat uit twee grote bogen die met hun ‘poten’ aan de IJ-oevers staan. De bogen raken elkaar in het midden van het IJ en daar is een plek waar toeristen een schitterende uitzicht hebben over de stad. Aan de bogen is met kabels een transparante tunnelbuis opgehangen waarin voetgangers en fietsers snel en gratis het IJ kunnen oversteken. Die buis loopt grofweg tussen de plek waar de nieuwe westelijke fietsers- en voetgangerstunnel onder het Centraal Station ligt en het Tolhuis aan de Buiksloterweg in Noord. De maquette die de Stichting Luchttunnel heeft laten maken, geeft een goed beeld. - Is zo'n grote brug wel te bouwen?
Technisch is deze constructie zeker mogelijk. Nederlandse ingenieurs bouwen al eeuwen bruggen en komen voortdurend met innovatieve oplossingen. Er zijn nu bijvoorbeeld kunststof kabels van FibreMax die én heel sterk zijn én geen onderhoud vergen.
- Is de FLIJover wel in te passen in het gebied waar de brug gepland is?
De maquette van de brug laat zien dat dit wel degelijk mogelijk is. Zeker als de IJ-oever achter het Centraal Station autovrij wordt en zeker nu het gebied aan de overkant nog niet volgebouwd is. - Is de FLIJover wel een veilige constructie?
De onderste tunnelbuis is zo geconstrueerd dat hoe harder het waait, hoe steviger de buis komt te hangen. Trillen van de kabels kan vrij eenvoudig voorkomen worden. De boogconstructie en de supersterke kabels van FibreMax houden de onderste tunnelbuis gemakkelijk op zijn plaats. - Duurt het oversteken van het IJ met de FLIJover niet langer dan met de ponten?
Nee, in de tunnelbuis kunnen fietsers en voetgangers gebruik maken van roltrappen en rollende trottoirs en zo ‘zoeven’ zij het IJ over. Wandelen door de buis kan overigens ook. En je hoeft nooit te wachten want de brug gaat nooit open. - Is het gebruik van de FLIJover wel comfortabel?
Zeker, want neerslag en wind worden buiten de buis gehouden. In de zomer kan de tunnel gekoeld worden en in de winter verwarmd. - Is het wel veilig in de FLIJover?
Zeker, want er is bewaking en de hele tunnel kan goed verlicht worden. - Hebben de schepen op het IJ geen hinder van de FLIJover?
Nee, want de brug is hoog genoeg, zelfs voor cruiseschepen. Hij hoeft dus nooit open en vormt een soort (verlichte) ereboog die tallships en cruiseschepen welkom heet in Amsterdam. - Is de FLIJover niet veel te duur?
Wat is ‘te duur’? Onderzoek door deskundigen zal moeten uitwijzen hoeveel de bouw gaat kosten, maar de Stichting Luchttunnel denkt dat financiering van de brug altijd mogelijk is. In elk geval zal de brug dankzij de bezoekende toeristen geld opbrengen. Het wordt zeker geen miljardenproject zoals de NoordZuidlijn. - Wordt de FLIJover echt een attractie waarvoor mensen willen betalen?
Ja, zeker als er op het hoogste punt een uniek uitzichtpunt aanwezig is, met café-restaurant, souvenirwinkeltjes en dergelijke. Elke toerist die Parijs bezoekt wil toch ook minstens één keer de Eiffeltoren bezoeken!?!
Een bijkomend voordeel is dat een deel van de alsmaar groeiende toeristenstroom naar het IJ wordt ‘gelokt’. - Maakt de NoordZuidlijn de FLIJover niet overbodig?
De metro in de NoordZuidlijn stopt niet op de plek waar juist veel mensen willen zijn in Noord: het gebied rond EYE en de Tolhuistuin. De halte Sixhaven is wegbezuinigd. Bovendien kunnen er niet veel fietsen in de metro en moet je ervoor betalen. De NoordZuidlijn maakt een brug juist nog noodzakelijker: door de metro zal Noord nog aantrekkelijker worden, onder andere als wandel- en fietsgebied. Nog meer mensen willen het IJ over. - Is de FLIJover niet overbodig omdat er al ponten zijn?
De ponten raken steeds voller en dat geeft gevaarlijke situaties en irritaties. Bovendien moeten mensen vaak wachten op de ponten. Bij regen en kou zijn ponten geen pretje en bij extreem weer varen ze zelfs helemaal niet. Overigens kunnen ze prima blijven bestaan als de brug er is. - Heeft Amsterdam wel behoefte aan nog een landmark?
Bij Amsterdam denken mensen op dit moment aan grachtengeveltjes en bouwwerken uit het verleden. Dat is niet erg, maar de FLIJover is een heel ander soort beeldmerk en kan een moderne uitstraling aan de stad geven. - Zitten de bewoners van Noord wel te wachten op een brug?
Onderzoeken tonen aan dat een flink deel van de Noorderlingen een brug wil. In elk geval zitten veel ondernemers in Noord op een brug te wachten: denk aan EYE, de Tolhuistuin, de A’DAM Toren (voormalige Shell-toren), het nieuwe hostel en congreshotel. - Waarom zou de FLIJover er wél komen terwijl al die andere plannen voor bruggen de afgelopen 150 jaar tot niets geleid hebben?
De tijd is er rijp voor. Er gebeurt steeds meer in Noord en in onder de politici in Noord bestaat brede steun voor een brug. - Tast de FLIJover niet het weidse karakter van het IJ aan?
Elke brug brengt verandering met zich mee en een deel van de bevolking is daar huiverig voor. Maar een brug die met zo’n hoge boog over het smalste gedeelte van het IJ gaat is eerder een eerbetoon aan die weidsheid en zal nauwelijks het karakter van het IJ aantasten. Elders in grote steden zijn de mensen uiteindelijk altijd blij dat een brug er is. - Waar kan ik meer informatie vinden over dit plan?
Op www.luchttunnel.nl is achtergrondinformatie te vinden.
Actuele informatie vindt u op onze Facebook-pagina.