Donaties zijn welkom op
NL76 TRIO 0197 7725 52
tnv Stichting Luchttunnel, Haarlem

Noord wordt in de steek gelaten

In Amsterdam Noord worden de bestuurders nu echt boos over het gebrek aan daadkracht vanuit de Stopera. En dat begrijpen wij maar al te goed.

 

Een ochtend met Riek Bakker

Op 18 juni 2022 waren bestuursleden Fons en Flip aanwezig in een zaaltje van restaurant Pllek nabij de oude NDSM-werf in Amsterdam Noord. In het kader van de Dag van de Architectuur had ARCAM daar twee bijeenkomsten georganiseerd waar allerlei aspecten van de Sprong over het IJ zouden worden besproken.

Helaas was de eerste sessie niet zo goed bezocht (was het de zomerse warmte of is de aandacht voor dit thema aan het verslappen?).

Terwijl daar toch een bekende en nog altijd heel insprirerende en aanstekelijk enthousiaste Riek Bakker aantrad. Zij was het die in de jaren tachtig, samen met burgemeester Bram Peper, in Rotterdam grote projecten hielp realiseren. Waaronder de Erasmusbrug (ook wel bekend als De Zwaan).

Verder kreeg Ton Venhoeven het woord, de architect achter de Jan Schaeferbrug en ontwerper van een verlengde versie van die brug vanaf het Java-eiland naar Noord (die dus vermoedelijk wel nooit uitgevoerd zal worden).

Ook mocht Bas Kok nog iets zeggen en dat heeft de organisatie geweten. Hulde voor Bas die durfde te zeggen wat er allemaal niet deugt aan de hele besluitvorming rond de IJ-oeververbindingen. Bas vond het een schande dat in het hele 'coalitie-akkoord' van het nieuwe College geen letter te vinden is over de Sprong over het IJ.

Tijdens de bijeenkomst kwam bij ons de gedachte op: wat als Riek Bakker nu eens zou worden aangesteld aan het hoofd van Sprong over het IJ. Dan gaat zij dat hopelijk net zo aanpakken als destijds bij de Erasmusbrug in Rotterdam: "Geld speelt geen rol, die brug moet er gewoon komen en dan zien we wel verder. Niet eerst alles willen uitpuzzelen. Gewoon: HUP!"

Tot slot nog één wijze uitspraak van Riek: "Als je een stad gaat verbinden, moet dat duidelijk zichtbaar met een brug gebeuren." Waarop wij dan zeggen: "En dus niet onzichtbaar ver weg in het oosten en het westen, maar bij het CS in de buurt!"

Rapport Commissie Oeververbindingen (D’Hooghe)

Eind juni 2020 heeft de commissie D’Hooghe haar rapport opgeleverd, het is een advies over waar en hoe de oevers van het IJ en een deel van het Amsterdam-Rijnkanaal het beste voor fietsers en voetgangers verbonden kunnen worden. Het rapport is hier te vinden.

Natuurlijk heeft de Stichting (net als 972 anderen!) op het rapport gereageerd. Lees onze reactie hier en bekijk ook het bericht over de inspraak hier.

Ook stuurden we zowel tijdens als na afloop van de zittingsduur van de commissie een brief naar Burgemeester Halsema. Lees de eerste brief, uit november 2019, hier. De tweede brief, uit augustus 2020, staat hier. Wij wachten nog steeds op een antwoord van onze Burgemeester.